
Bij Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL) geloven we dat samenwerking belangrijk is om de kwaliteit van jeugdhulp te verbeteren. We willen verbinden met initiatieven die bijdragen aan een cultuur van voortdurend leren en verbeteren. Daarom zoeken we partners waarmee we in gesprek gaan. Samen bekijken we hoe een mogelijke samenwerking eruit kan zien. Elk gesprek is anders, net als de uitkomst. We krijgen vragen over hoe we besluiten om wel of niet samen te werken. Hieronder leggen we uit hoe we dat doen.
Veelgestelde vragen:
1. Hoe weet ik of een initiatief past binnen KBL?
Elke nieuwe invalshoek kan de jeugdhulp versterken. Daarom gebruiken we geen vaste checklist, maar toetsen we een initiatief aan onze leidende principes. Draagt het bij aan een cultuur van blijven leren en verbeteren? Zorgt het voor meer verbinding in plaats van versnippering? Past het bij de leeragenda, die in samenwerking met het netwerk is opgebouwd? Samen onderzoeken we de meerwaarde. Als we niet helemaal op één lijn zitten, kijken we hoe we het voorstel kunnen bijsturen.
Het kan ook zijn dat we besluiten dat een initiatief niet goed past. We ontwikkelen of implementeren bijvoorbeeld geen specifieke producten, zoals een boek, een app of een methodiek. Ook nemen we geen initiatieven volledig over. Het is belangrijk dat je als initiatiefnemer betrokken blijft.
2. Hoe bepaalt KBL of een initiatief versterking krijgt?
Ook hier werken we niet met een checklist. We voeren gesprekken met onze leidende principes als leidraad. We kijken wat er nodig is en hoe KBL daarbij kan helpen. Vervolgens overleggen we de vraag, het idee of voorstel met de werkorganisatie, een groep mensen die elk een verschillend perspectief in de jeugdhulp inbrengt. De werkorganisatie neemt uiteindelijk de beslissing. Dit gebeurt niet op basis van consensus, maar wel op basis van consent. Dit betekent dat we niet verwachten dat iedereen het met elkaar eens is, maar wel dat niemand grote bezwaren heeft. Zo blijven we voortgang maken, maar houden we vast aan onze kernwaarden.
Het besluitvormingsproces ziet er als volgt uit:
- Gesprek met het initiatief
- Overleg met de werkorganisatie
- Verdere gesprekken met het initiatief
- Besluitvorming door de werkorganisatie op basis van consent
- Uitwerking en uitvoering van een project- of samenwerkingsvoorstel
Deze aanpak zorgt ervoor dat de beslissing goed is onderbouwd en rekening houdt met verschillende perspectieven in de jeugdhulp.
3. Hoeveel tijd gaat er over de besluitvorming?
Besluitvorming is maatwerk. Soms gaat het snel, soms duurt het wat langer. We nemen de tijd om de vraag of het voorstel goed te begrijpen. Dat doen we door gesprekken te voeren. Die zijn belangrijk voor het maken van een goed doordachte keuze. Een duidelijk plan helpt om sneller beslissingen te nemen. We werken efficiënt, maar kwaliteit en zorgvuldigheid staan altijd voorop.
4. Hoe wordt bepaald hoe die samenwerking eruit zal zien?
Elk initiatief is anders, dus de samenwerking is ook altijd anders. We kijken naar wat nodig is en hoe we kunnen helpen. Dat kan op allerlei manieren: een podium bieden om ideeën te delen, helpen bij het opzetten van een project, contacten leggen met andere initiatieven, of een financiële bijdrage. Bijvoorbeeld: Als er een plan is voor leerbijeenkomsten voor jeugd- en gezinsprofessionals, kan het zijn dat er vooral behoefte is aan financiering voor begeleiding en locatie. Het kan ook zijn dat het vraagt om betrokkenheid van het management of bestuur van een organisatie. We kijken samen naar wat het beste werkt en leggen contact met vergelijkbare projecten. We kijken ook hoe andere professionals, organisaties of regio's ervan kunnen leren. Zo zorgen we ervoor dat slimme ideeën gedeeld worden en voorkomen we dat iedereen opnieuw hetzelfde moet uitvinden.
5. Wat gebeurt er als een initiatief geen versterking krijgt?
Als een initiatief geen directe versterking krijgt, zien we dit als een kans om te leren. Misschien heeft het plan meer uitleg nodig, of moet het beter aansluiten bij de onderwerpen waar we nu mee bezig zijn. We bespreken het graag samen om te kijken hoe we verder kunnen. Het kan ook zijn dat we besluiten geen samenwerking aan te gaan als het initiatief niet past bij KBL.